kártyák számolása a blackjackben

kártyák számolása a blackjackben

A kártyák számolása egy olyan technika, mellyel egyszerre csökkenti le a kaszinó előnyét és közvetlenül megnöveli a játékos nyerési esélyeit. A kártyák számolásának is több fajtája létezik, ideértve az egyszerű kártyaszámolást, a standard kártyaszámolást és a profi kártyaszámolást. A különféle kifejezéseket az adott módszer komplexitásától függően használjuk. Ezen technikák elsajátításához kiváló memóriára és hosszú ideig tartó tanulásra van szükség. Adott körülmények mellett a játékos ezzel se tehet előnyre szert. Az előny a játékos felé tolódik el, amennyiben több magas értékű kártya (10, J, Q, K) található az osztó paklijában, mit alacsony értékű kártya. Ez azért jelent hátrányt az oszt számára, mivel a szabályok arra kényszerítik a házat, hogy akkor is húzzon, amikor egyébként megállna. A játékos bármikor megállhat, viszont az osztó csak abban az esetben állhat meg, ha a lapjainak értéke eléri a 16-ot. Minél több 10-es értékű kártya található a pakliban, annál nagyobb az esélye, hogy az osztó besokall. Ez jelenti a blackjack kártyaszámolás alapját. A játékos akkor is emelhet a téten, amikor tudja, hogy a kaszinó kisebb nyerési eséllyel rendelkezik. A kártyát számláló intelligens embereket számlálóknak nevezik. Ezek a játékosok 2,5%-os előnyre tudnak szert tenni a kaszinóval szemben, ha a számolást az alapstratégiával együtt alkalmazzák. A kártyaszámlálási technika alapját annak nyomon követése jelenti, hogy milyen lapok kerültek már kiosztásra. A tétek bizonyos értékek elérése után emelkednek.

Egyszerű módszer a lapok blackjack játékban történő számolásához

Az egyszerű módszert még a kezdők is könnyen megérthetik és elsajátíthatják. Ezen módszer során a pakliban található 10-et érő kártyákat és a megmaradt alacsony értékű kártyákat kell megszámolni. Minél több nagy értékű kártya van a pakliban, annál nagyobb az esélye, hogy a játékos jó kombinációt kap és az osztó besokall (az osztónak addig kell húznia, míg a lapjainak az értéke el nem éri a 16-ot). Ennek megfelelően, minél több alacsony lap van a pakliban, annál nagyobb az osztó előnye. Ezt könnyű megjegyezni, mivel a kártyák egy harmada tízes vagy magasabb lap, melyeket könnyű megjegyezni. Amennyiben a "tízet" érő kártyák több, mint egy harmada maradt pakliban, vagy sok ász maradt, akkor meg kell dupláznia a tétjét. Ellenkező esetben a játékosnak meg kell feleznie a tétjét.

Standard kártyaszámolás a blackjackben

A blackjackben használt standard kártyaszámlálás sokkal pontosabban határozza meg a magas és alacsony lapok arányát a játékban. Minden kártyához egy számot társítunk, és az összeget határozzuk meg a kártyák osztásakor:

  • +1 az alacsony kártyák esetén: 2, 3, 4, 5, 6, 7
  • 0 a következő kártyák esetén: 8 és 9
  • -1 a 10-et érő kártyák esetén
  • -2 az ászok esetén

Amennyiben a számok összege pozitív, az azt jelenti, hogy több 10-et érő magas lap van a pakliban. Amennyiben az érték negatív, az azt jelenti, hogy több alacsonyabb értékű kártya maradt a pakliban. Minél magasabb a pozitív összeg, annál nagyobb az esélye, hogy az osztó besokall és a játékos emelheti a tétjét. Az osztó esélyei akkor magasabbak, ha a negatív érték emelkedik. A döntéseit kizárólag a kiosztott kártyákból kiszámított összeg alapján kell meghoznia. Ne hagyja, hogy a korábbi teljesítménye befolyásolja a tétet, például ha korábban folyamatosan nyert vagy veszített. Ez az egyetlen mód, amivel a maximumot tudja kihozni a blackjack stratégiából. Ezzel egy időben meg kell tanulnia, hogy hogyan számolja automatikusan és gyorsan a kártyákat, hogy az osztó ne vehesse azt észre.

Profi módszer a lapok blackjack játékban történő számolásához

A kártyák számlálásának professzionális módszere nem új keletű dolog. Ez a standard módszer precízebb, tökéletesített verziója. Pontos valószínűségek meghatározását teszi lehetővé a játék bármely pillanatában, továbbá lehetővé teszi, hogy minden lépésben felismerje a legjobb stratégiát. Ezen módszer előnyei általában hosszú távon érvényesülnek, de a stratégia tökéletes megismerése bonyolult, a sikeres alkalmazásához pedig hosszú és alapos tanulásra és nagy tapasztalatra van szükség. Ezen kiadványban nincs elegendő hely ennek részletezésére és elmagyarázására; azt javasoljuk, hogy tanulmányozza az idevágó szakirodalmat, melyet az interneten is megtalálhat.

A kártyaszámolás előnyei és hátrányai

Rögtön az elején fontos elmondani, hogy a kártyaszámolás nem alkalmazható az online kaszinókban, ahol minden egyes játéknál megkeverik a paklit. A valódi kaszinókban a kártyaszámlálók nem szívesen látott vendégek, a ház pedig különféle intézkedéseket tesz annak érdekében, hogy elkerüljék az ilyen játékosokat. Ezek a játékosok megpróbálnak elvegyülni a tömegben, gyakran cserélnek asztalokat, bizonyos kaszinókat elkerülnek és megpróbálnak random turistának vagy kezdő játékosnak feltűnni.

Blackjack