Blackjack szabályok

Blackjack szabályok

Blackjack – egy időtálló szerencsejáték

Belépve a szerencsejáték világába betekintést nyerhetsz a kaszinók, szerencsejáték irodák és a klubok ajtói mögé. Ez az a hely ahol megtalálod az egyik legnépszerűbb kártyajátékot is, a blackjack-et, vagy más néven “21”. A blackjack szabályai, ellentétben más szerencsejátékok szabályaival, egyszerűek és egységesek az egész világon. Mielőtt elkezdenél valós pénzben játszani, azt javasoljuk, hogy játssz online blackjack játékokat ingyen és tanuld meg az alapszabályokat.

Alapszabályok és bevezetés a blackjack játékba

A blackjack-et egy félkör alakú asztalnál játsszák. Az asztal egyenes oldalán az krupié, vagy osztó foglal helyet. Az asztal fékőr alakú oldalán foglalnak helyet a játékosok. A Blackjack játékban francia kártyákat használnak. Ezek standard kártyák, amiket valószínűleg mindenki jól ismer; egy pakliban 52 kártya található. A kaszinókban a blackajck-et hat pakli kártyával játsszák.

Mielőtt elkezdenél játszani, némi zsetont kell vásároljál. Helyezd a pénzt az asztalra. Ezt az összeget a krupié beváltja ugyan olyan értékű zsetonokra. A kaszinók általában nem engedik meg a játékosoknak, hogy készpénzben játszanak.

Amint megvannak a zsetonok, helyezd el a tétjeidet az asztalnak erre a célra kijelölt részére. Ezt követően elkezdődik a játék. Az osztó alaposan megkeveri a kártyákat és mindenkinek (magának is) oszt egy lapot, színével felfele. Ezt követően az osztó mindenkinek (magát is beleértve) ad meg egy lapot. Az osztó lapja színével lefele, a többi játékos kártyája színével felfele van fordítva. Ez azt jelenti, hogy minden játékos (a krupiét is beleértve) két lappal kezdi a játékot. A játékosok nem érhetnek a lapjaikhoz.

Nyeremények a blackjack játékban

A blackjack játék célja, hogy legyőzd a krupiét. Ezt úgy érheted el, hogy a kártyáid értéke nem galandja meg a 21-et, amikor az osztó lapjainak értéke ennél több. A “tökéletes” győzelmet a blackjack kigyűjtésével érheted el – ez egy ászból és egy olyan lapból áll, melynek értéke 10.

A kártyák összege (értéke) nem haladhatja meg a 21-et, ami a nyertes kártyák lehető legjobb kombinációját jelenti. Ha meghaladja ezt az értéket, akkor elveszíted a tétjeidet és a játék véget ér. A veszteséget leggyakrabban fuccsnak (bust) vagy szünetnek (break) hívják.

A kártyák értéke a blackjack játékban

A 2-től 10-ig terjedő kártyáknak névleges értékük van, azaz azonos a kártyán feltüntetett értékkel.

A J (Bubi), a Q (Dáma) és a K (Király) kártyák értéke 10.

Az ász (A) értéke 1 vagy 11 lehet, attól függően, hogy te mit választasz.

A blackjack szabályai

Miután a lapokat kiosztották, eldöntheted, hogyan folytasd a játékot. Ha nincs a kezedben egy blackjack (egy ász és egy 10-es értékű lap), akkor több lehetőség közül választhatsz:

  • Hit/Draw (lapkérés) – A játékos elfogad még egy lapot az osztótól.
  • Stand (megállás)– Passzolsz/megállsz, ami azt jelenti, hogy nem kérsz újabb lapot.
  • Double (tét megduplázása) – megduplázod a tétedet. Ekkor az osztó még egy lapod ad, majd a játék véget ér.
  • Split (megosztás) – megosztod a játékot. Ha ugyanolyan értékű kártyákkal rendelkezel akkor kettőbe oszthatod őket – ezt követően minkét lapra külön leosztás következik. Azonban a tétet is dupláznod kell.
  • Surrender (feladás) – feladod a játékot. Megállhatsz, ha az első két lap nem nyerte el a tetszésedet. Ebben az esetben elveszíted a téted felét.
  • Insurance (biztosítás) – úgy működik, mint egy biztonsági háló. Akkor is nyersz ha krupiénak blackjack-je van, a kifizetési arány pedig 2:1. Azonban annak a valószínűsége, hogy a krupié blackjack-et kapjon olyan kicsi, hogy általában nem érdemes használni a biztosítást.

Miután a játékosok minden lehetőségüket felhasználták, a krupié felmutatja a második lapját. Ha a kártyák értéke 17 vagy több, akkor meg kell állnia. Ez azt jelenti, hogy nem fog újabb kártyát húzni. Másrészt, ha a krupié értéke 16 vagy annál kevesebb, akkor kénytelen húzni még egy lapot.

A krupié számára az ász mindig 11 értékkel rendelkezik, kivéve ha lapjainak értéke meghaladja a huszonegyet. Csakis ekkor használhatja fel az ászt, mint 1-es értékű lap.

Ha a krupié lapjainak értéke meghaladja a huszonegyet, mindenki aki játékban maradt nyer, a tétjeiknek megfelelő összeget.

Ha a krupié lapjainak értéke nem haladja meg a huszonegyet, akkor csak azok a játékosok nyernek akiknek a kártyáik értéke a lehető legközelebb van a huszonegyhez, miközben nagyobb értékűek, mint a krupié lapjai.

Ha a játékosnak ugyanolyan értékű lapjai van, mint az osztónak, akkor a játék döntetlen - a játékos nem nyer, de nem is veszít. A játékos felhasználhatja a tétjeit a következő körben.

Blackjack stratégiák

A BlackJack talán az egyetlen szerencsejáték, ahol a helyes stratégiát használva, nagy esélyed lehet egy hatalmas nyereménnyel haza térni. A kártyák számlolása jelentősen megnövelheti az esélyedet a győzelemre és csak alapvető matematikai készségeket igényel. Nem kell minden egyes kártyát külön számolnod. Érdemes a 10-es értékű kártyákra összpontosítani. A blackjack egyik fontos alapelve, hogy a játékos számára a 10-es értékű kártyák a legkedvezőbbek, míg a kisebb értékű kártyák általában a krupiét részesítik előnyben.

Blackjack